header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

V malebném prostředí Břevnovského kláštera v Praze zazněly 15. června hymny České a Slovenské republiky v podání operní pěvkyně Adély Singerové, čímž odstartovaly 16. ročník česko-slovenské putovní výstavy Má vlast cestami proměn. Zahájení, naplněné slavnostní atmosférou a za účastí významných hostů, zdůraznilo důležitost dvacetiletého členství České republiky v Evropské unii a ocenilo příkladné proměny krajů podpořené EU. Výstava, která prezentuje pozitivní příklady zvelebování vesnic a měst, bude v Praze k vidění do 27. června, poté se vydá na pouť po České republice a Slovensku.

 

Velebné tóny české a slovenské hymny v podání operní pěvkyně Adély Singerové zahájily v sobotu 15. června v parku u Břevnovského kláštera v Praze 16. ročník celoroční česko-slovenské putovní výstavy Má vlast cestami proměn / Moja vlasť – kultúrne premeny. Břevnov uvítal kamenné Srdce vlasti, atribut projektu, a Srdce krajů s otevřenou náručí. Malebné prostředí a vzácná společnost umocnily sváteční přátelskou atmosféru zahradní slavnosti. Poslankyně Evropského parlamentu Veronika Vrecionová ocenila důležitost dvacetiletého členství naší země v Evropské unii a současně i vystavené proměny včetně těch, které vznikly s podporou EU. Představila první ročník dětské soutěže Namaluj venkov. Vítězné kresby jsou součástí zahajované výstavy.
Senátoři Jiří Vosecký a Jarmila Smotlachová poděkovali autorům proměn za zvelebování venkova a organizátorům výstavy za motivaci k další činnosti. Karel Drhovský, prezident spolku Cestami proměn, ocenil práci lidí na proměnách jejich vesnic a měst s tím, že výstava prezentuje výlučně pozitivní příklady a napomáhá příznivé atmosféře v naší zemi. Petr Havlíček, jednatel společnosti Info Nova, strategického partnera projektu, připomněl, že před dvaceti lety jsme měli obavy, jak v Evropě uspějeme. Za to, že jsme nezklamali, patří díky právě i těm, kdo se odpovědně starají o naše města a vesnice. Ředitelky pořadatelských spolků, Jana Podhorská z Konzorcia Moja vlasť a Drahomíra Kolmanová ze spolku Cestami proměn, vyjádřily radost ze společného postupu za stejným cílem – motivovat ke zvelebování našeho domova a k citlivé péči o krajinu. Drahomíra Kolmanová zmínila potřebné děkování. „V naší zemi umíme kritizovat, po dokončení díla si rychle zvykneme a třeba i uznáme, že se podařilo, ale poděkování přijde málokdy. Proto spolu týmem úžasných lidí z celé země a Slovenska děkujeme formou výstavy Má vlast cestami proměn“. Váženým hostem zahájení byl také hejtman Plzeňského kraje pan Rudolf Špoták.
Tradiční prohlídku Srdcí krajů panem prof. Pirkem provázela radost ze setkání a vydařených proměn v krajích. Srdce vlasti zůstává v Praze na Vyšehradě v sídle spolku Cestami proměn, odpočine si po několikaleté pouti. Po laskavé dvouleté péči Královéhradeckého kraje jej z rukou Lucie Rovenské, vedoucí odboru regionálního rozvoje Královéhradeckého kraje, převzaly děti z tanečního souboru Caramelka a od nich členka rady spolku Tereza Zatřepálková. Slovy pana prof. Pirka: „Všude dobře, doma nejlíp.“
Moderátoři Jana Kubitová a patron projektu Václav Žmolík provedli návštěvníky programem s elegancí a šarmem. Vyhlásili vítěze internetového hlasování, v rámci kterého přišlo 9715 platných hlasů. Zvítězila záchrana renesanční tvrze v Mohelnici – Podolí z Olomouckého kraje následovaná náměstím v Železné Rudě v Plzeňském kraji a Domem na rohu ve Valašských Kloboukách na Zlínsku.
Ceny odborné poroty získaly bez stanovení pořadí tyto proměny: Zlatý jelen – hrázděný dům v Karlových Varech, Wenkeův dům a pevnost Josefov v Jaroměři v Královéhradeckém kraji, budova železniční stanice Linhartovy, město Albrechtice, v Moravskoslezském kraji, památník Zámeček v Pardubicích a dělostřelecká tvrz Bouda v nedalekém Těchoníně, fara Chudenice v Plzeňském kraji, Kumpánova zahrada ve Slaném ve Středočeském kraji, zámek Mirošovice a renesanční brána Hrobčice v kraji Ústeckém a južné opevněnie Trenčianskeho hradu na Slovensku.
Cenu Souznění získalo město Snina za statečnost a odpovědnost při obnově chátrajícího zámku, Sninského kaštiela.
Celý komplet výstavy, obsahující 80 nových proměn ze všech krajů ČR a ze Slovenska a 14 vítězných proměn 15. ročníku, bude k vidění takto v celku jen v Praze na Břevnově do 27. 6. 2024. Pak se rozdělí do kolekcí a vydá s pomocí obdivuhodných lidí z měst a vesnic na pouť po Česku a Slovensku. Cesty kolekcí můžete sledovat na webu v záložce Kam za výstavou a pro svého favorita hlasovat do 30. 4. 2025 na www.cestamipromen.cz/hlasovani