header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

V červenci loňského roku byl slavnostně otevřen zámek Mirošovice u Hrobčic. První návštěvníci byli dojatí. A také nadšení. Není divu. Tato kulturní památka byla totiž původně ruinou a málokoho by jistě napadlo, že zámek ještě vstane z popela. Nemožné se však stalo skutečností díky vedení obce. 

Rekonstrukce stála 64 milionů korun. Z toho 50 milionů poskytlo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Z toho důvodu zámek musí sloužit po deset let podnikatelské činnosti. “Zatím připravujeme výběrové řízení na pronájem prostor zámku,” potvrdila starostka obce Jana Syslová. Podle jejích slov v objektu také několikrát do měsíce probíhají prohlídky. Někdy se dokonce konají prohlídky na přání.

Pokud chcete zámek navštívit, máte možnost například 4. května, kdy na zámek zavítá Jarní jízda veteránů. Vozy přijedou na zámek v 8 hodin a odjezd je naplánovaný na desátou dopoledne. Vstup na sraz veteránů je zdarma. Za prohlídku zámku je třeba zaplatit. Určitě to však bude stát za to. Provázet totiž bude sama paní starostka.

V minulosti byl v objektu zámku například krámek. Prakticky bez udržování byl využívaný do roku 1992. Později však začal chátrat. Zbortila se střecha, propadly se stropy a objekt pustl. Dostal se do havarijního stavu. Jeho generální rekonstrukce začala v roce 2021 a trvala dva roky. Zachráněné byly původní renesanční omítky nebo vzácný pískovcový portál z doby kolem roku 1300.

Střípky z historie zámku

Zámek Mirošovice byla původně pozdně gotická tvrz z konce 15 století. Následně byla renesančně přestavěna a několik let byla v držení Šternberků. Nakonec se stala majetkem Lobkowiczů. Právě oni vtiskli tvrzi definitivně charakter zámku. Využívali ho až do druhé poloviny 20. století jako sídlo Lobkowiczkého statku. Po znárodnění už zámek jen chátral.

https://www.cestamipromen.cz/promeny-2023/1444

23 ULK Hrobcice Mirosovice (3) 23 ULK Hrobcice Mirosovice (2) 438078585 756164446691138 8176419434431854772 n