header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

V centru města Zlína na prostranství před zámkem se v průběhu listopadu můžete seznámit s kolekcí proměn Jihomoravského a Zlínského kraje, Vysočiny a Slovenska prezentovanými v 15. ročníku výstavy. Zlín se do aktuálního ročníku zapojil hned s dvěma proměnami. Nedávno provedenou zásadní rekonstrukcí tržiště pod Kaštany, které bylo po téměř padesáti letech nezměněného vzhledu převedeno do nového, moderního a estetického podání. Tato transformace se stala skvělým příkladem toho, jak město může oživit své veřejné prostory a historii města prostřednictvím moderního designu a multidisciplinárního přístupu. A s unikátní instalací Zlínská zrcadla.

 

Tržiště pod Kaštany: Obnova a Transformace

Historie tržiště pod Kaštany sahá až do roku 1973, kdy bylo navrženo architektem Jiřím Čančíkem. Tržiště se v průběhu desetiletí stalo důležitým prostorem pro místní prodejce a obyvatele Zlína. Nicméně, jeho původní stav byl zastaralý a nevyhovoval dnešním standardům. Proto se místní samospráva rozhodla k zásaní rekonstrukci a proměně tržiště.

V průběhu příprav a rekonstrukce byly brány v úvahu požadavky památkové péče, odboru městské zeleně a zároveň byli zapojeni uživatelé prostoru, včetně prodejců, kteří na trhu provozují svůj obchod. Rekonstrukce zahrnovala ekologické prvky, jako jsou zelené střechy a nová výsadba, což přispělo k udržitelnosti prostoru. Během samotného procesu rekonstrukce došlo k omezení pohybu chodců i dopravy, ale nyní je tržiště opět otevřeno a slouží obyvatelům i prodejcům. Slavnostně byl provoz zahájen 1. dubna 2023.

Klíčovými změnami bylo to, že většina prodejních míst byla přemístěna tak, aby byla orientována směrem ke zdejšímu zámeckému parku, což vytvořilo jedinečnou atmosféru a propojení mezi historickým městem a přírodou. Vznikly nové budovy pro správu trhu, veřejné toalety, a zastávka městské hromadné dopravy. Navíc byla vysazena alej lemující třídu Tomáše Bati, což přispívá k estetickému vzhledu tohoto prostoru.

Zlínská zrcadla: Multimediální Instalace s hlubokým významem

Naše cesta pokračuje v překvapivé expozici nazvané "Zlínská Zrcadla". Tato unikátní instalace se zrodila v roce 2020, a to v rámci příprav na oslavy 700. výročí první písemné zmínky o městu Zlín. Zlín se tak rozhodl představit svou historii v moderním a inovativním světle.

Expozice se nachází ve zdejším parku a skládá se z několika částí, z nichž každá nese svůj význam. Mezi tyto části patří "Encyklopedie", která je zpracována ruční malbou a doplněna úryvky textů Pavla Kosatíka. Dále zde naleznete "Imersní film", který návštěvníkům umožňuje ponořit se do minulosti Zlína a prožít si historické okamžiky města.

Nejzajímavější částí této instalace jsou však "Výpovědi", které tvoří prostorovou instalaci zrcadel. Tato část představuje postavy Zlína, které prostřednictvím krátkých výpovědí promlouvají k návštěvníkům, a to nejen z historického hlediska. V noci jsou tato zrcadla doplněna akustickou skladbou, což vytváří fascinující světelný prvek v parku.

Inspirace v rámci mezinárodní výstavy "Má vlast - Cestami proměn – Příběhy domova"

Zlínská Zrcadla a nové Tržiště Pod Kaštany jsou skvělými příklady toho, jak město může zachovat svou historii, zároveň ji oživit a představit v novém, moderním světle. Tyto projekty byly přihlášeny do mezinárodní přehlídky "Má vlast - Cestami proměn – Příběhy domova", což je skvělý způsob, jak ukázat, že Zlín má mnoho zajímavého, co může nabídnout, a může inspirovat ostatní města.

Kromě Zlína se v 15. ročníku výstavy účastní i další města ze Zlínského kraje, jako Chvalnov-Lísky, Uherské Hradiště, Uherský Brod a Valašské Klobouky, každé s unikátními projekty a příběhy.

Zlín se tak stává příkladem, jak město může obnovit své historické památky a současně představit svou minulost v moderním světle. Projekty Zlínská zrcadla a Tržiště pod Kaštany jsou zářnými příklady, jak město může proměnit své veřejné prostory a zároveň uctít svou historii.

Věříme, že tyto projekty budou nadále přitahovat pozornost a inspiraci nejen v rámci celého Zlínského kraje, ale také po celé České republice a na Slovensku. Naše města mají mnohé k obdivování a zajímavé příběhy k vyprávění. Tyto projekty jsou nádherným důkazem toho, čeho lze dosáhnout spojením historie a moderního designu.

IMG 6015