header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Klatovy, 14. září 2023 - Ve středu 13. září se barokní sál Městské knihovny Klatovy naplnil úctou k domovu díky krajskému setkání v rámci výstavy „Má vlast cestami proměn – příběhy domova / Moja vlasť – kultúrne premeny Slovenska“. Sešly se zde osobnosti spojené s proměnami Plzeňského kraje 14. a 15. ročníku.

 

Po hravých tónech Dvořákovy Humoresky v podání saxofonu Honzíka Starce z LŠU Klatovy přivítali přítomné místostarosta města Klatovy Martin Kříž a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Petr Vanka. Jménem města a kraje poděkovali všem přítomným za jejich neúnavnou péči o své okolí.

Zástupci rady kraje a starostové prezentovali účastníkům setkání proměny svých obcí a přinesli inspirativní příběhy:

  • Libor Picka z Bělé nad Radbuzou představil proměnu staré stodoly v kulturní centrum.
  • Jan Vavřička z Pačejova prezentoval úspěšnou proměnu vodní nádrže Na Prachárně, která obdržela Ceny odborné poroty.
  • Starostka Marie Pícková přiblížila okouzlující proměnu fary v Myslívě a obnovu střechy na obecní prodejně s pohostinstvím obcí Milčic a Loužné.
  • Antonín Kmoch, místostarosta města Přeštice, fundovaně popsal proměnu tamní železniční stanice a jejího okolí.
  • Starosta Filip Smola představil, za přítomnosti autorů projektu, rodiny Černých, proměnu náměstí v Železné Rudě ze zanedbaného prostoru v moderní a reprezentativní centrum.
  • Starosta Michal Forman prezentoval proměnu horažďovické Červené brány, která změnila barvu z bílé na původní historickou červenou.
  • O potřebě dopravního hřiště v Klatovech a jejím naplnění promluvil místostarosta města Martin Kříž.

Zástupci spolku Cestami proměn, Karel Drhovský a ředitelka Drahomíra Kolmanová, seznámili přítomné s projektem „Má vlast“ a jeho posláním. Slavnostní setkání moderovala Jana Kubitová.

Nyní se můžete s touto kolekcí proměn Karlovarského, Plzeňského a Ústeckého kraje (č. 4) setkat v Žatci. Pro další informace a sledování putování výstavy a jednotlivých kolekcí navštivte webovou stránku https://www.cestamipromen.cz/kam-za-vystavou.

Průřezová kolekce č. 6, která je aktuálně vystavena ve Valdštejnské zahradě v Praze, také představuje vítěze 14. ročníku z Plzeňského kraje. Mezi oceněné projekty patří rybník v Pačejově, pivovar v Domažlicích a kostel v Hradci, který se stal mezinárodním vítězem internetového hlasování. Starosta Pavel Hlaváč profesionálně přiblížil obnovu kostela a zmínil jedinečný podnět k hlasování, který vytvořila paní místostarostka Romana Roučková. Zvláštní cenu za soustavnou péči o historické dědictví obce obdržela obec Chanovice. Jejich genezi obnovy památek představili starosta Petr Čotek a emeritní starosta Petr Klásek. Přítomní ocenili zejména kontinuitu v odpovědné péči o obec

Setkání bylo příležitostí k ocenění klíčových hybatelů jednotlivých obcí a měst za jejich úsilí o zachování a proměnu kulturního dědictví. „Jakýkoli malý kousek země nebo objekt jste zvelebili,

udělali jste velký počin pro obyvatele sídla i pro nás ostatní. Posílili jste prestiž této země a my vám za to z celého srdce děkujeme,“ uzavřela oficiální část setkání Drahomíra Kolmanová.

Pro všechny, kteří chtějí přihlásit proměny do příštího ročníku, je otevřená registrace. Uzávěrka je 31. 12. 2023, ale preferujeme přihlášky již nyní, kdy je možné kvalitně fotografovat. Zahájení 16. ročníku výstavy proběhne 15. června v Praze na sv. Markétě u Břevnovského kláštera.