header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Zámek Hošťálkovy vznikl v 18. století přestavbou původní renesanční tvrze. Po druhé světové válce sloužil jako domov důchodců a od 60. let jej využíval více než 40 let ústav sociální péče. Po jeho vystěhování v roce 2006 koupil areál do soukromého vlastnictví Ján Ruszó, který se rozhodl tento unikátní skvost zachránit před další devastací, vrátit mu barokní krásu a ukázat ji po letech zapomnění veřejnosti. Po majitelově nečekané smrti se manželka Marta rozhodla dokončit jeho sen a společně se syny vynakládá nemalé úsilí a především finanční prostředky, aby prostory získaly zpět své barokní kouzlo. K dokončení této myšlenky však vede dlouhá cesta.
Prvotní rozmar majitele se stal posláním celé rodiny. Cílem bylo oživit navzdory nepřízni okolností a podmínek doby toto nádherné místo a historické hodnoty celého regionu. Z myšlenky prezentace autenticky dochované a plně vybavené zámecké kaple a hlavního schodiště a občasných mimořádných prohlídek celého objektu se postupně rozvinul záměr vybavit místnosti  dobovým nábytkem a stále rozšiřovat zámeckou expozici obnovovanými místnostmi, včetně zahájení odkryvu a restaurování zalíčených nástěnných maleb a otevření první etapy tras  komentovaných prohlídek s průvodcem.
Dnes zámek nabízí mnohé možnosti využití. Kromě celoročních komentovaných prohlídek s průvodcem se konají již tradiční akce pro veřejnost. V neposlední řadě je zámek ideálním místem pro konání svateb. Zámecká kaple, obnovené nádvoří nebo zámecký park přímo vyzývá k svatebním obřadům, prostorné sály či zámecký park k svatebním hostinám a podkrovní pokojíčky k možnosti přenocovat na zámku. V přízemí lákají prostory zámecké kavárny nejen na výbornou kávu, ale turisty, cyklisty a návštěvníky zámku k příjemně strávenému času a osvěžení.

  • Období realizace: duben 2015 – prosinec 2025
  • Iniciátor: Ján a Marta Ruszó, členové Spolku Renesance z.s.
  • Investor: majitelé objektu
  • Dotace: Moravskoslezský kraj – Obnova kulturních památek a nemovitostí v Moravskoslezském kraji, Ministerstvo kultury ČR – Program záchrany architektonického dědictví,
  • Program restaurování movitých kulturních památek, Program obnovy kulturních prostřednictvím obcí s rozšířenou působností
  • Další partneři: PhDr. Ľubica Mezerová, Andrea Šírová, místní i přespolní dobrovolníci
  • Autor (autoři) fotografií Ivan Vrátný - letecké snímky, archív zámku - interiéry

Webová stránka proměny https://www.zamekhostalkovy.cz
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy