header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Pietní místo, kde bylo během heydrichiády v roce 1942 popraveno 194 osob, včetně odbojářů a ležáckých obětí, bylo až do rekonstrukce skryté za betonovou zdí, zelení a oplocením. Malá budova expozice, která byla veřejnosti téměř nepřístupná, potřebovala aktualizovat nejen obsah, ale také vnější podobu. V roce 2017 vyhlásilo Statutární město Pardubice architektonickou soutěž. Rekonstrukce a modernizace začala v dubnu 2020. Nová budova s expozicí byla slavnostně otevřena 25. října 2021. Zachována
byla původní umělecká díla, a to pomník z roku 1949 a figurální plastika s keramickými stélami, které se nachází v nové expozici.
Pietní místo prošlo zásadní proměnou. Autoři architektonického návrhu Ing. arch. MgA. Jan Žalský a Ing. arch. Vít Podráský zasadili expozici do země, aby nekonkurovala pomníku a stala se součástí pietního místa. Vstupní rampa připomíná jizvu, kterou si území bývalého popraviště navždy ponese. Oplocení bylo odstraněno, došlo také k revitalizaci zeleně a obnově písečného valu, který v průběhu času prakticky zanikl. Expozice události roku 1942 nejen připomíná, ale zasazuje je do širšího kontextu 20. století.
Architektonické řešení prostoru pracuje se světlem a stíny či svažující  se podlahou, což zážitek z expozice dále prohlubuje. Současně vznikla nová instituce, která pořádá odborné přednášky vztahující se k historii i současnému dění. Organizuje také promítání filmů či tvořivé dílny s důrazem na udržitelnost a finanční nenáročnost výrobků.
Prioritou organizace je udržování vzpomínky na oběti prostřednictvím pietních aktů a vzdělávání v podobě edukačních programů pro školy a širokou veřejnost.

  • Období realizace: duben 2020 – říjen 2021
  • Iniciátor: Statutární město Pardubice
  • Investor: Statutární město Pardubice
  • Dotace: ITI Hradecko-pardubické aglomerace – IROP - Prioritní osa 3
  • Další partneři: PhDr. Vojtěch Kyncl, Ph.D., redakční a grafické studio Datle
  • Projektant: Ing. arch. MgA. Jan Žalský, Ing. arch. Vít Podráský
  • Autor architektonického návrhu: Ing. arch. MgA. Jan Žalský, Ing. arch. Vít Podráský
  • Realizátor: SKOS s.r.o.

Webová stránka proměny 
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy