header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Záměr zrealizovat expozici o historii města Zlína formulovala a odsouhlasila Rada města Zlína již v roce 2014. Expozice o dějinách města měla být přímo navázána na předpokládanou rekonstrukci objektu zlínského zámku, případně na nové objevy při odhalování původních konstrukcí. Čas plynul a zámek zůstával beze změny.
V souvislosti s přípravou oslav 700. výročí od první písemné zmínky o Zlínu, byl osloven JUDr. Pavel Kosatík k vytvoření libreta k expozici. Následně proběhla rešerše aktuálních interaktivních a na audiovizuálních médích založených expozic. V roce 2020, po sestavení autorského týmu, bylo rozhodnuto umístit expozici do exteriéru. Cílem byla zážitková, výtvarně hodnotná a emočně bohatá expozice. Spíš než o vystavení artefaktů v ní mělo jít o zpřítomnění emoční podstaty místa a jeho historie.
V parku lze projít jednotlivými částmi expozice: meandrující stěnou Encyklopedie pojednanou ruční malbou doplňují úryvky textů Pavla Kosatíka a audiovizuálním zážitkem v podobě Imersního filmu umožňujícího návštěvníkům prožít minulé okamžiky v různých dobách. V severní části parku se nachází prostorová instalace zrcadel, nazvaná Výpovědi, která je vrcholným prvkem výstavy. Tato zrcadla formou krátkých výpovědí (nejen historických) postav Zlína ve dne promlouvají k návštěvníkům. Ve večerních hodinách, doplněny o multikanálovou akustickou skladbu, slouží jako živý světelný prvek. Podkladem pro hudební skladby, které v různých fázích roku parkem zní, bylo mapování a studium zvuku zvonů ve zvonicích Zlínského kraje.

  • Období realizace: 15. 6. – 15. 9. 2022
  • Iniciátor: statutární město Zlín
  • Investor: statutární město Zlín
  • Projektant: Ing. arch. Lenka Hejlová
  • Autor architektonického návrhu: Loom on the Moon s.r.o., Ing. arch. Lenka Hejlová, Ing. arch. Martin Hejl, BcA. Jan Nálepa
  • Realizátor: AVT Group, a.s.
  • Další spoluautoři: Petr Štěpán, Alexey, Klyuykov, Natalia Kaňová, Michal Rataj, Matouš Hejl, Milan Martinec, Long Phi Trieu, Petr Janák, Vojtěch Šálek, Kateřina Šípková, Alex Machačová, Petra Dobešová a další
  • Autor (autoři) fotografií BoysPlayNice

Webová stránka proměny
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy