header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Ondrej Souček, dlouhodobě žijící s rodinou v Anglii, objevil Chudenice na počátku roku 2000 při cestování po jižních Čechách se svým přítelem architektem Mackem. Budovu, dříve faru, zakoupil v aukci s přáním obnovit budovu v bývalé vlasti. Fara, postavená v roce 1737, je atraktivní barokní stavbou zasazenou do půvabné historické vesnice. V 50. letech minulého století přestala sloužit svému původnímu účelu a byla předána místnímu JZD. V polovině 90. let, kdy byla budova restituována církví, byla ve velmi špatném stavu. Ve skutečnosti dokonce v mnohem
horším stavu, než si kdokoli uvědomil.
Prvními provedenými pracemi byla oprava střechy přilehlé stodoly. Všechny původní nahrazené trámy měly být použity k opravě částí shnilých paprsků na střeše fary. Střecha fary je  komplikovaná stavba, typicky obložená lehkými dřevěnými taškami, často natřenými. Ve zdejším případě byly na hnijící dřevěné tašky položeny cementové tašky. Střecha musela být zcela odstraněna, načež se ukázalo, že vazný trám se změnil v prach a mnoho vaznic bylo shnilých v místech kontaktu se spojovacím trámem. Obrovská váha střechy tak tlačila zdi ven. Dále bylo nutné budovu svázat ocelovými tyčemi k zajištění zdí. Při rozebírání podlah v prvním patře byly objeveny původní podlahové desky. Ty byly zachovány a postupně obnoveny. Při výměně oken zachoval majitel původní mechanismus zámku ve francouzském stylu.
Původní dispozice zůstaly zachovány, jak jen to bylo možné. Z márnice je nyní ložnice s úzkou přístupovou chodbou proměněnou v moderní koupelnu. V přízemí objevené autentické  šestistranné keramické dlaždice a široká prkna byly restaurovány. Rekonstrukcí se podařilo budově vrátit původní kouzlo. Faru je nyní možné si pronajmout. Doufejme, že vnese nádech  barokní krásy do života turistů, kteří navštíví tento region.

  • Období realizace: 15. 5. 2010 – 15. 6. 2020
  • Iniciátor: Ondrej Souček, Celia a Benjamin Souček
  • Investor: Ondrej Souček
  • Dotace: Ministerstvo kultury ČR
  • Projektant: Ing. arch. Dana Šmejkalová
  • Autor architektonického návrhu: Ing. arch. Dana Šmejkalová, Benjamin Souček
  • Realizátor: JuJu Works, s.r.o., Benjamin Souček
  • Autor (autoři) fotografií Jakub Pellnar

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy