header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Věhlasný zahradní architekt 30. let minulého století Josef Kumpán vytvořil na území Slánska množství zahrad. Obnovený park u bývalé přádelny Benar patří mezi největší
a nejzachovalejší z jeho projektů. Myšlenky na rekonstrukci parku se objevovaly opakovaně od roku 2012. Ale až v roce 2019 získalo město zámeček a park do svého vlastnictví. Město Slaný poté vstoupilo do jednání s nejlepšími zahradními architekty naší doby, s Ateliérem Krejčiříkovi. Manželé Krejčiříkovi do celého záměru obnovy prvorepublikového parku vnesli nejen moderní a inovativní přístup, ale především pokoru a úctu k historii.
Zahrada byla v žalostném stavu, navíc nadměrně podmáčená. Bylo proto nutné přizvat odborníky z oblasti hydrogeologie. V další fázi proběhla rekonstrukce původního bazénu s tryskami a vybudování přípojek elektřiny, vody a kanalizace. Velké starosti přineslo budování strojovny pro technologii nového bazénu a kašny s chrličem. Musela být nakonec kompletně přeprojektována a postavena nad terénem. Betonovou konstrukci treláže bylo nutné ze statických důvodů zbourat a vybudovat zcela nově.  Jedinečnost zahradě dodávají i kachličky kolem chrliče vyrobené na zakázku podle původního vzorku a bazén obložený žulovými dlaždicemi. Na původní místo se vrátila i socha Dámy po koupeli.
Kumpánova zahrada, jejíž obnova bude pokračovat v dalších etapách, žije v každém ročním období. Nejvíce si ji Slánští užívají zejména v létě. V tomto období jim nabízí nejen příjemné osvěžení díky vodním tryskám, ale i možnost pořádání pikniků, relaxace a dobré zábavy při koncertech a divadelních představeních.

  • Období realizace: 1. 7. 2020 – 30. 6. 2022
  • Iniciátor: Město Slaný
  • Investor: Město Slaný
  • Projektant: Ateliér Krejčiříkovi, s.r.o., Ing. Jiří Dohnal, DiS., Ing. Aneta Dalajková, Ing. Vojtěch Kobližka, Ing. Martina Zimmermannová, Ing. arch. Jan Studený
  • Autor architektonického návrhu: Doc. Ing. Přemysl Krejčiřík, Ing. Kamila Krejčiříková, Ph.D.
  • Realizátor: Gardenline s.r.o.

Webová stránka proměny 
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy