header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Gotická tvrz, jež je nyní ukryta v mase barokního zámku, vznikla nejpozději v 15. století. V roce 1556 došlo k přestavbě na pohodlný renesanční objekt. Roku 1918 se zámek stal majetkem státu a byl až do 21. století spravován Českými lesy. Celkový zámecký areál je jedinečnou ukázkou barokní stavby inspirované italskými vlivy. Objekt zámku je spojen s kostelem 100 m dlouhou krytou chodbou. Zvláště hodnotná je interiérová výmalba z dob renesance, a především z období baroka. Tyto aspekty, a hlavně pak žalostný stav památky, vedly současného majitele k myšlence pokusit se objekt zachránit. Po několika jednáních se našla vůle ze strany města areál prodat. Po několika letech vystřídaly počáteční nedůvěru pozitivní ohlasy. Zámek byl v době, kdy jej současný majitel kupoval, využíván pro obecní byty. Hospodářská část sloužila jako zázemí pro technické služby a jednotlivé prostory si pronajímalo vícero nájemníků. Stav celého zámku vyžadoval okamžitý zásah. Do střechy v mnoha místech zatékalo, barokní fasáda odpadávala po celých kusech. V roce 2018 začala rekonstrukce střešního pláště a fasády včetně freskové výzdoby. V současnosti probíhá náročná rekonstrukce interiérů.
Po celkové rekonstrukci hlavního objektu paláce by měl objekt sloužit veřejnosti jako zázemí pro spolkovou činnost a rovněž jako prohlídkové okruhy pro návštěvníky. V části druhého patra bude umístěno městské muzeum. Mělo by dojít k obnově zachovalé freskové výzdoby interiéru, kterou vytvořil malíř Karel Josef Moravini pro tehdejší majitelku Annu Marii Františku, velkovévodkyni Toskánskou. V další etapě by se mělo přikročit k revitalizaci hospodářské části objektu, kde by měla vzniknout kavárna pro návštěvníky, drobný provoz a bytové zázemí pro zaměstnance zámku.

  • Období realizace: 1. 2. 2018–1. 10. 2021
  • Iniciátor: Ing. Jaroslav Kubíček
  • Investor: Ing. Jaroslav Kubíček
  • Další partneři: Středočeský kraj; Ministerstvo kultury – Program záchrany architektonického dědictví; Městys Kácov; NPÚ Ing. Jan Žižka, odborný garant; Mgr. Vladimír Rišlink, odborný garant; spolek matek s dětmi Kopretinka
  • GPS souřadnice proměny 49.7768931N, 15.0282231E

http://www.zamek-kacov.cz/

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy