header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Původní tvrz vznikla asi ve 14. století, majitelé ji opustili po roce 1500. Poté zde vznikl poplužní dvůr na půdorysu písmene U. Tvrz se špejcharem se nachází v jihozápadní části obce na nízkém pahorku. V průběhu existence tvrz několikrát změnila majitele. V 50. letech 20. století byla tvrz přestavěna na byty, v té době byla již v držení MNV. Součástí tvrze je špejchar, který sloužil ke skladování plodin. V minulém století sloužil místnímu zemědělskému družstvu. Novodobý příběh špejcharu se začal psát v roce 2009, kdy objekt zakoupila obec Hvožďany od soukromých majitelů a od roku 2016 zde zahájila rekonstrukci.
Nejprve byl zakreslen skutečný stav budovy, zjištěn rozsah poškození a navrženo a realizováno statické zajištění. Ocelový přístřešek ve dvoraně, který sloužil v minulosti potřebám zemědělského družstva, byl odstraněn. Kompletní rekonstrukcí prošly střechy, poté na podzim roku 2019 začala největší část rekonstrukce, a to v levé části špejcharu. Ve všech patrech špejcharu nahradily původní podlahy nové dubové. V přízemí, kde vznikne obřadní síň, je položena cihelná dlažba. Součástí prací bylo osazení nových schodišť. Nový vzhled dodala dřevěná okna ve světle zeleném odstínu. V letošním roce bude obnova pokračovat vybudováním hygienického zázemí, opravou fasády a výměnou oken a dveří na neopravené části špecharu.
V roce 2020 proběhl stavebně historický průzkum této významné hvožďanské památky. Špejchar ještě není zdaleka hotov, ale za 10 let se obec mílovými kroky přiblížila k cíli. V několika nejbližších letech bude dokončena kompletní obnova této památky společně s přilehlým prostranstvím a nedalekým Zíbovým mlýnem, který byl v únoru 2021 prohlášen kulturní památkou. Hvožďany zde plánují otevření expozic: staré zemědělské techniky, muzea hasičstva a unikátní sbírky seker.

  • Období realizace proměny: březen 2016 – srpen 2020
  • Iniciátor proměny: Obec Hvožďany
  • Investor: Obec Hvožďany; Ministerstvo kultury; Středočeský kraj
  • Další partneři realizace proměny: Národní památkový ústav, územní pracoviště Střední Čechy
  • Realizační firma: STAFIS-KT s.r.o.; S-B s.r.o.; Pavel Mucha, Bělčice – Újezdec
  • Autor fotografií: Obec Hvožďany

Webové stránky proměny obec Hvožďany

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy