header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Stavba jednoho z nejstarších gymnázií v Olomouckém kraji začala v roce 1876 a byla dokončena za pouhých 16 měsíců. Jedná se o neorenesanční budovu inspirovanou benátskou pozdní renesancí, postavenou staviteli Ondřejem Winterem a Vilémem Žákem dle návrhu architekta Antonína Grusky. Po dlouhých letech čekání byla v roce 2018 schválena žádost na celkovou rekonstrukci. Budova dlouho trpěla povětrnostními vlivy kvůli špatnému stavu vnějšího pláště.
Renovace historické budovy začala v roce 2018 kompletní výměnou oken. V roce 2019 proběhlo restaurování fasády, výměna klempířských prvků a kompletní rekonstrukce krovů včetně nového zastřešení. Vše zakončila generální oprava kanalizace. Zároveň proběhla oprava přístavby školy v Havlíčkově ulici. Vnější plášť byl zateplen, osazen novými hliníkovými okny a vnějšími žaluziemi. Budova nově dostala rekuperaci vzduchu a klimatizaci. V roce 2020 proběhla ještě revitalizace okolí školy. Spolu s novou výsadbou vznikla odpočinková zóna a parkoviště pro kola u školy.
Historická budova školy, její přístavba i okolí gymnázia na první pohled prokoukly. Výrazné teplotně i zvukově izolační zlepšení se v obou budovách projevilo téměř okamžitě. Na závěr se hodí poznámka, že oprava Gymnázia Jakuba Škody byla skvělým dárkem ke 150. výročí od jeho založení, které si škola připomněla v roce 2020.

  • Období realizace proměny: červen 2018 – srpen 2020
  • Iniciátor proměny: Mgr. Jan Raška, ředitel školy
  • Investor: Olomoucký kraj; Státní fond životního prostředí České republiky
  • Projektant: PRINTES - ATELIER s.r.o., Oddělení pozemní stavby
  • Realizační firma: PSS Přerovská stavební a.s.
  • Autor fotografií: Archiv GJŠ

Webové stránky proměny Gymnázium Jakuba Škody
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy