header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

První nádražní budova v Kolíně vznikla v roce 1845. Stála na konci dnešní ulice Dukelských hrdinů naproti staré poště, před východem z dnešní budovy. V roce 1871 byla otevřena nová velkolepá odbavovací budova ležící uprostřed kolejiště, v prostoru dnešního 3. a 4. nástupiště. V letech 1910–1911 byly vypracovány plány na přestavbu kolínského železničního uzlu, ale stavební práce začaly až po roce 1919.
Výstavba současné staniční budovy začala roku 1937 podle návrhů architektů Vladimíra Weisse a Josefa Zemana. Otevření odbavovací budovy s funkcionalistickými prvky proběhlo 9. 12. 1940. V 50. letech byla výzdoba odbavovací haly doplněna o sgrafita ve stylu socialistického realismu z dílen malíře a grafika Zděňka Každý a malíře Vlastimila Květenského. Již v době svého vzniku byla obyvateli Kolína stavba kritizována jako nedostatečná a málo reprezentativní.
Stanice se nachází ve východní části města v návaznosti na rekonstruovaný autobusový terminál. Jedná se o významný dopravní uzel. Regionální a dálkovou veřejnou hromadnou dopravou je Kolín velmi dobře obsloužen. V rámci rekonstrukce proběhla komplexní oprava vnějšího pláště, vnitřních prostor, střechy a přístřešků u vstupu do budovy, úprava vstupů do objektu a veškerých provozních prostor. Dále rekonstrukce otopné soustavy, odvod dešťovky, úprava informačního systému, rekonstrukce a rozšíření inženýrských sítí a přípojek, centrální klimatizační systém, přemístění půjčovny kol a využití prostor ke komerčním účelům. Vzhledem k významu stanice v rámci celorepublikové železniční dopravní sítě došlo ke zvýšení komfortu pro cestující veřejnost i pro zaměstnance a sjednocení vzhledu jednotlivých funkčních celků.

  • Období realizace proměny: červenec 2018 – září 2019
  • Iniciátor proměny: Správa železnic, státní organizace
  • Investor: Správa železnic, státní organizace
  • Projektant: SAGASTA s.r.o.
  • Realizační firma: STRABAG Rail a.s.
  • Autor fotografií: Správa železnic, státní organizace

Webové stránky proměny Správa železnic, s.o.
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy