header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Třípatrová zděná budova č.p. 19 se nachází v centru Městské památkové zóny Horažďovice na Mírovém náměstí. První zmínky jsou z roku 1600, kdy byl dům vystavěn v renesančním stylu s atikovým štítem. V druhé polovině 17. století proběhla jeho přestavba do barokní podoby. Po zboření domu v roce 1911 jej nahradila novostavba s bohatou štukovou výzdobou v secesním stylu. Budovu postavila horažďovická Okresní hospodářská záložna jako své nové sídlo. Prostorově a výškově velkorysé pojetí stavby a její zdobnost odpovídaly sebevědomí tohoto peněžního ústavu, který koncentroval především kapitál rolníků a úvěroval rozvoj jejich hospodářství. Původní dům převýšila nová budova o celé jedno patro.
Pro obnovu fasády se rozhodlo vedení města v roce 2018 a zvolilo její prvorepublikovou variantu. Po celkové obnově je dům jedním z nejzdobnějších na horažďovickém náměstí. Během přípravných akcí byla objevena původní sgrafita, která byla nyní restaurována. Domu je navrácena původní barevnost, plastičnost všech prvků a dobový arkýř.
Uliční fasáda je obnovena do secesní podoby dochované na dobových fotografiích včetně rehabilitace původních otvorů, a to i v přízemí. Okna a výlohy jsou dřevěné. Nově je opětovně stavebně zřízen arkýř. Lokálně byly opraveny krovy a střešní krytina byla vyměna včetně klempířských výrobků. Objekt je pronajímán několika organizacím (Diakonie, Úřad práce, Křesťanský spolek a jedné právnické osobě).

  • Období realizace proměny: červenec–prosinec 2020
  • Iniciátor proměny: Pracovní skupina pro regeneraci MPZ Horažďovice; Ing. Michael Forman, starosta
  • Investor: Město Horažďovice; Ministerstvo kultury ČR – Program regenerace Městských památkových rezervací a městských památkových zón pro rok 2020; Plzeňský kraj
  • Další partneři realizace proměny: Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Plzni
  • Projektant: Ing. Martin Liška, Horažďovice
  • Realizační firma: STAFIS-KT s.r.o.
  • Autor fotografií: Archiv města Horažďovice, Josef Chalupný

Webová stránka proměny město Horažďovice
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy