header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Ledečský hrad se řadí mezi nejstarší hrady v Čechách a je jediným dochovaným hradem středního Posázaví. Dominantní hrad nad řekou Sázavou byl založen ve 13. století. Během staletí se zde vystřídala řada nejvýznamnějších českých i zahraničních šlechtických rodů. V uplynulém roce 2020 proběhla obnova východního průčelí a byl obnoven jeho původní vzhled. Cílem realizované akce je zachránit dochované kulturní dědictví, vrátit původní vzhled a zařadit ho zpět do společnosti nejvýznamnějších hradů a sídel České republiky.
Obnova hradního komplexu probíhá již od roku 2000. Správcem je společnost Hrad Ledeč nad Sázavou s.r.o. Postupná obnova celého areálu hradu je realizována v závislosti na finančních možnostech majitelů a získaných dotací. Cílem je vrátit celému objektu jeho původní vzhled a funkci kulturního a společenského centra regionu.
Ledečský hrad se stal zajímavou turistickou a společenskou destinací, kdy každoroční nárůst návštěvnosti památky dynamicky stoupá. V hradních expozicích nenajdete žádný původní mobiliář ani vybavení, jak bývá na hradech a zámcích stereotypem. Hradní prostory návštěvníkům nabízejí rozsáhlé muzejní expozice (o sklářství, historických hodinách, Muzeum Jaroslava Foglara a pro nejmenší dětský okruh). V průběhu roku se zde konají různé společenské a kulturní akce, které pomáhají oživit památku a probudit ji z dlouhého období spánku. Exteriéry znáte i z pláten kin. Hrad je oblíbenou filmovou destinací díky své členitosti a atmosféře. Natáčely se zde části takových titulů jako jsou Bídníci, Kletba bratří Grimů či Faust. A z domácí produkce například pohádky Šťastný smolař, Micimutr, Anděl Páně II. a Čertí brko.

  • Období realizace proměny: červenec–říjen 2020
  • Iniciátor proměny: Luděk Šíma, kastelán hradu
  • Investor: Hrad Ledeč nad Sázavou s.r.o.
  • Další partneři realizace proměny: Město Ledeč nad Sázavou; KOVOFINIŠ a.s.
  • Projektant: Strnadová - Girsa spol. s r.o.
  • Realizační firma: Haniš - rekonstrukce a opravy historických staveb s.r.o.
  • Autor fotografií: Luděk Šíma

Webové stránky proměny hrad Ledeč nad Sázavou
Facebook proměny 

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy