header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Vedle nemocničního kostela na Olomouckém předměstí Šternberka stával původně hřbitov. Po jeho zrušení v roce 1809 se město rozhodlo přeměnit lokalitu na rekreační oblast. V novém městském parku se mohli občané procházet a bavit od roku 1928. V parku se konaly pravidelné nedělní koncerty v hudebním pavilonu, ten se do dnešních dní nedochoval. V roce 1931 proběhlo otevření nové cukrárny, německy zvané Trinkhalle, postavené podle kubizujícího projektu Osvalda Vetha. Cihlový altánek s jehlancovou střechou je umístěn v horní části mírně svažitého terénu Tyršových sadů. Hlavní vstup tvořily dvoukřídlé prosklené dveře s nůžkovou shrnovací mříží. Po stranách dveří jsou symetricky umístěna čtvercová okna. Na jižní straně dotváří budovu obdélná veranda s plochou střechou.
Objekt se v průběhu let dostal do velmi špatného stavu a hrozila mu demolice. K záchraně došlo díky vytrvalému zapojení veřejnosti. V roce 2015 byl altán Ministerstvem kultury ČR prohlášen za kulturní památku a je evidován v Ústředním seznamu kulturních památek ČR. Následně začala i jeho obnova.
Po prvotním zpracování projektové dokumentace architektonickou kanceláří Masparti s.r.o. začala v roce 2017 postupná oprava. Nejdůležitější krok představovalo statické zajištění objektu. Následovala oprava oken a sanace vlhkosti zdí. V dalším roce postupovaly práce nátěrem střechy, oplechováním římsy, opravou vnitřních omítek a podlah a elektroinstalací. Vše vyvrcholilo v roce 2019 opravou dveří včetně nůžkové mříže a opravou venkovní fasády. Poté se konalo slavnostní zpřístupnění altánu veřejnosti. Prostory se staly domovem pro atelier pana Vincenta Joffreye Chigniera a jsou využívány jako kulturně vzdělávací centrum. Konají se zde přednášky na různá zajímavá témata a pořádají akce pro veřejnost.

  • Období realizace proměny: duben 2017 – květen 2019
  • Iniciátor proměny: masparti s.r.o.
  • Investor: město Šternberk; Ministerstvo kultury příspěvek z programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností
  • Projektant: masparti s.r.o.
  • Realizační firma: SVĚTNICKÝ, s.r.o. – statické zajištění objektu; Karel Zelinka – stavební práce; Ondrej Barna – restaurátorské práce; Krejčí Building 4 you s.r.o. – opravy klempířských prvků
  • Autor fotografií: Muzeum Sokolov

Webové stránky proměny město Šternberk
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy