header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Obecná škola byla našimi předky stavěna pro budoucnost vesnic Defurovy Lažany a Černice. Od dokončení výstavby školy uběhlo více než 100 let a budova nyní chátrala bez využití. Její současný vzhled a nepořádek v okolí trápily místní lidi i vedení obce. Zvláště smutní byli ze současného stavu bývalí žáčci lažanské obecné školy.
Když se na internetu objevil inzerát s nabídkou prodeje nemovitosti, začalo několik zastupitelů iniciovat odkup bývalé obecné školy zpět do obecních rukou. Po společných jednáních s pražskými majiteli došlo k dohodě o ceně a způsobu úhrady. Poté zbývalo už jen vyřešit majetkové náležitosti, aby mohla začít příprava přestavby.
Proměna původní školy pro děti na trvale obydlený bytový dům vychází ze snahy zachovávat na vesnici celoroční život. Proto zastupitelé obce chápali jako svoji povinnost získat školu postavenou našimi předky zpět do majetku obce a využít ji následně pro místní obyvatele. Při zpracování projektu bytového domu kladlo vedení obce důraz na 3 podstatné prvky. Hlavním bylo vytvořit v budově kvalitní byty pro trvalé bydlení, dále uspořádat doprovodné stavby a plochy pro denní potřeby uživatelů domu, a v neposlední řadě také uchovat vzhled a ducha obecné školy.

  • Období realizace proměny: prosinec 2019 – listopad 2020
  • Iniciátor proměny: zastupitelstvo obce Chanovice; místní rodáci
  • Investor: obec Chanovice
  • Projektant: Ing. Arch. Jiří Kučera, Horažďovice – Zářečí
  • Realizační firma: INTESTA CZ s.r.o.
  • Autor fotografií: Archiv Obce Chanovice

Webové stránky proměny Defurovy Lažany
Facebook proměny acebook proměny 

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy