header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Při vjezdu do Velké Hleďsebe se po levé straně rozléval neregulovaný potok a mezi dvěma částmi obce vytvářel nevzhlednou bažinu prorostlou křovinami. Občané z místní části Klimentov museli bažinu obcházet obloukem. Vedení obce přišlo s nápadem, aby při příjezdu do obce vznikl pěkný park s potůčkem a rybníčkem, kde by se lidé dostali pohodlně z jedné strany na druhou. Autorem myšlenky je zahradní a krajinářský projektant Ing. Vladimir Dufek.
Obec Velká Hleďsebe se rozhodla, že z nevzhledného území vybuduje příjemné místo při vjezdu do obce, kde budou moci relaxovat občané všech věkových kategorií, děti s rodiči i senioři. Prioritou bylo výrazné zlepšení stavu přírody a krajiny. Obec nechala vypracovat studii a projekt, poté se nápad začal realizovat. Nebylo to jednoduché, ale bagry se nakonec v bahně neutopily, celá lokalita se revitalizovala a na nové trávníky, okolí potoka a umělý ostrůvek v jezírku je vysazena zeleň.
Příroda v lokalitě na západní straně obce zcela změnila svou tvář. Altánek je romantickým místem, kde se konají svatební obřady, koncerty i recitály. Děti pozorují a krmí kačeny a ptáky na vodní ploše, starší lidé si odpočinou na procházce. Cyklisté a turisté si na lavičce mohou v klidu sníst svačinu. Mateřské školy sem chodí na vycházky a pozorovat přírodu. Altánek, jezírko s umělým ostrůvkem, kde hnízdí ptáci, a pozorovací dřevěná lávka se staly oblíbenou a vyhledávanou oázou klidu, pohlazením na duši a důstojným vstupem do obce. A to nejdůležitější je, že lidé ze dvou částí obce Klimentova a Velké Hleďsebe, mají k sobě blíž.

  • Realizace proměny: 1. etapa 2009–2011, 2. etapa 2018–2019
  • Iniciátor proměny: Ing. Vladimír Dufek
  • Investor: obec Velká Hleďsebe, Operační program Životní prostředí, osa: Zlepšování stavu přírody a krajiny –rybníček, Ministerstvo zemědělství – program Údržba a obnova kulturních a venkovských prvků – altán s lávkou
  • Další partneři realizace proměny (jiní než iniciátor a investor): regionální historik pan Zdeněk Buchtele
  • Projektant: Ing. V. Dufek, Ing. T. Prinz, N. Prinzová
  • Realizační firma: PE-REZA, spol. s r.o., ZENKL, s.r.o., pracovníci Rychlé roty obce Velká Hleďsebe
  • Autor (autoři) fotografií: Miroslav Brož

Webová stránka proměny obec Velká Hleďsebe
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy