header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Putovní výstava Má vlast cestami proměn / Moja vlasť – kultúrne premeny přináší poutavé svědectví o pozitivních proměnách památek, budov, veřejných prostranstvích i krajiny České a Slovenské republiky. Oceňuje úspěšné rekonstrukce, které často zachránily chátrající objekty před demolici. Obnovy prostorů s překvapivými stavebními a architektonickými kvalitami jsou často provedeny s malým rozpočtem a pomocí vlastních sil.

Slavnostní zahájení 16. ročníku proběhne v Praze na Břevnově v sobotu 15. 6. 2024 a na Trenčianském hradě 13. 7. 2024.

ma vlast cestami promen vystava webNárodní putovní výstava „Má Vlast cestami proměn“ přináší svědectví o příznivých proměnách opomíjených míst a objektů v našich sídlech a krajině. Slavnostní zahájení 9. ročníku výstavy se odehraje 20. května 2017 na pražském Vyšehradě.

Návštěvníci se mohou těšit na bohatý doprovodný program. Celý den od 11 do 18 hod. bude provázet řemeslný jarmark okořeněný ochutnávkami regionálních specialit či procházkami Vyšehradem s průvodci. Již tradičně vystoupí Spirituál kvintet, který letos doplní účinkující z liberecka, písničkářka Kaya, Pěvecký sbor Akcent či děti ze ZŠ v Bělé u Turnova.

Za symbolické vstupné budou otevřeny vyšehradské památky – bazilika sv. Petra a Pavla, bazilika sv. Vavřince, hrobka Slavín, gotický sklep, Cihelná brána a Galerie. Akce samotná je zdarma a je vhodná pro celou rodinu. Více informací je možné nalézt na www.cestamipromen.cz/zahajeni

Motto letošního ročníku „Z Popelky princeznou“ odpovídá vystaveným proměnám. Poctu jejich autorům přijdou vzdát legendární Popelka a princ Mojmír, Eva Hrušková a Jiří Štědroň. Společně s Janem Přeučilem vzpomeneme na vyšehradskou patriotku, spisovatelku Popelku Biliánovou, od jejíhož narození letos uplynulo 155 let. Vítězné proměny ročníku 2016 vyhlásí a ceny odborné poroty udělí Ing. arch. Josef Pleskot, ing. Karel Drhovský a PhDr. Pavel Bureš.

„Naše země je krásná. Prošla obdobím, kdy pustla. Je dobré vidět, že se takové množství lidí nyní snaží uvést kraj kolem sebe do lepšího stavu a najít nový příběh pro opomíjená místa a chátrající stavby. Příznivé změny velmi prospívají krajině i lidským srdcím,“ říká osobní lékař Srdce vlasti a Srdcí krajů, kardiochirurg Prof. MUDr. Jan Pirk, který osobně dohlédne na předání Srdce vlasti mezi zástupci Zlínského a Libereckého kraje, hlavními partnery ročníků 2016 a 2017. Spolu s Osobností ročníku 2016 Alenou Exnerovou ocení Osobnost ročníku 2017 a prohlédne všechna Srdce krajů při setkání s jejich představiteli.

Výstava představuje osudy zchátralých budov proměněných v krásné a užitečné stavby, obnovených náměstí a návsí, rekonstruovaných nádraží, zachráněných sakrálních staveb i znovuoživené přírody. „Je výjimečná tím, že je dílem lidí z celé naší země. To, co na ní vidíte, můžete vidět také ve skutečnosti. Je svědectvím o úctyhodné práci lidí na zvelebování našeho společného domova,“ popisuje smysl výstavy její ředitelka Ing. Drahomíra Kolmanová.

Výstavu pořádá Asociace Entente Florale CZ – Souznění, z.s., ve spolupráci s Národní kulturní památkou Vyšehrad, Spolkem pro obnovu venkova, Národní sítí zdravých měst, Národní sítí místních akčních skupin, Asociací regionálních značek, portálem Propamátky, Svazem knihovníků, informačních a propagačních pracovníků, Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu a sdruženími Monumenta Viva a Omnium. Mediálními partnery jsou Český rozhlas Region a časopisy Naše rodina a Kam po Česku.

Jan Pirk - výstava Má vlast cestami proměn

"Příznivé změny prospívají krajině i lidským srdcím."

Prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc.

Hlasování o proměně roku!

hlasovani

Mapa proměn